tisdag 19 november 2013

Utflykten till Hadeland Glassverk

Tänkte berätta lite om vår tur till juliga Hadeland Glassverk i söndags, som alltså året runt är ett populärt turistmål och ligger cirka 40 minuters körning västerut från Oslo-Gardermoen lufthavn. Julmarknad och julaktiviteter är det dock inte hela året. Den här årstiden passar det sej iallafall att resa dit med barn, eftersom de hade flera barnvänliga aktiviteter. Och det bör kanske påpekas att glassverk alltså på norska innebär tillverkning av glas och inte glass! ;) Det är säkert fint att åka hit på sommaren också, men nu var det extra mysigt med julbelysning runt omkring i träd och på byggnader.Vi började med besök i tenn- och ljusstöperiet, där vi köpte ljus och fröken T, 4 år, fick välja färg och färga sina egna ljus.
Slutresultatet (beklagar den mörka och dåliga bilden).

Doppar ljuset i 80-gradig färg.
I ljusstöperiet kunde jag fort ha fått många kronor i rullning, men jag klarade att besinna mej och köpte bara ett par röda kubbljus och ett ljus som ser ut som en tallrik med tomtegröt med kanel på.

Vi var på pepparkakshusutställningen som jag skrev om i går. Nere i källaren i samma hus var det för säsongen ett julhus med massa julgranspynt, tomtar, änglar, ljus mm. Ett par smakbitar därifrån:Det var häst&vagn-runda runt området för kr.20 per person. Man fick också gå in till själva glastillverkningen och mot betalning pröva på att blåsa glas eller bara titta på när proffsen gjorde det. För barnen var det möjlighet att måla sin egen glasjulkula. Det gjorde vi. Tyvärr var vi där lite sent på eftermiddagen så de juligaste färgerna var slut, men det blev fint ändå! Det var flera byggnader som vi inte hann gå in i, flera av dem hade försäljning av glas och porslin med olika teman. Fabriksförsäljning var det såklart och i ett hus var det bara säsongsprodukter, det vill säga julserviser. Men där hann jag aldrig ens gå in. Visste att jag skulle bli för frestad då...


Målning av glaskula pågår.


När man blir hungrig finns det både eget bageri och restaurang samt våffelhus. Vi besökte den sistnämnda, där det tyvärr var så lång väntetid på vanliga våfflor att vi köpte belgiska våfflor med glass på istället. Vi skulle hinna med sagostund med tomtemor i julhuset efteråt. Mysigt var det iallafall i våffelhuset.


Vi var mycket nöjda med dagen och rekommenderar ett besök till andra, glasintresserade eller inte.

/C

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar