lördag 16 november 2013

Helgens utflykter: "Harry-shopping" och glasverk

Norge-familjen fick äntligen tillbaka bilen från verkstaden, med sprillans ny motor och allt på garanti. Således passar det utmärkt att göra att par längre utflykter denna helg och "köra in motorn" ordentligt.

Dagens tur gick till vårt grannland i väst, alltså Sverige och det som norrmännen kallar för Harry-tur till gränsen:
def. från Wikipedia:

Harrytur eller harryhandel, er en nedsettende betegnelse på det å reise til et naboland, navnlig fra Norge til Sverige, for å kjøpe matvarer, alkohol og tobakk til lavest mulig priser.
Begrepet fikk ekstra oppmerksomhet da den daværende landbruksministeren Lars Sponheim i et intervju i Dag og Tid i februar 2002 uttalte at det var «harry» å dra på handletur til Svinesund.[1] Fornavnet Harry kan i norsk slang benyttes som adjektiv eller substantiv for å karakterisere en person eller handling som «vulgær», «smakløs» eller «udannet».

Med andra ord kör man långt för att komma till Sverige för att helt galet och hämnlingslöst handla allt som är billigare där. Mycket fascinerande med denna folk-rörelse, denna kultur. Men alltså inte direkt jul-relaterad resa, men juligt värre var det vid shoppingcentret. Jag har nästan lite svårt att få julgranar och blingande juldekorationer att passa in i landskapet ännu, eftersom det knappt har varit frostnätter ännu och absolut ingen snö. Jullamporna ser helt malplacerade ut. Det är därför jag ALDRIG kunde fira julen på sydligare breddgrader.

Vi fick iallafall handlat ett par glöggsorter, som ska testas senare. Som jag säkert nämnt tidigare år finns det knappt några glöggvarianter att få tag på här i Nårje. Det är bara Tomtegløgg, som fås köpt på alla matbutiker och som ska blandas ut med vatten eller vin. Köpte også hem några små flaskor med julmust, av märket Julboden. Någon som har erfarenhet av den, god?

Bild lånad från nwt.se

Besökte också Panduro och handlade lite pyssel och ett par saker till 4-åringens julkalender.

Att pärla tavlor med, lämplig prisklass till julkalender.

Klistermärken, efter 4-åringens egen önskan, nersmusslade av mamman i varukorgen.

Passade också på och köpte billigt (och förhoppningsvis ok kvalitet) choklad från Lidl till lite förjuls-godistillverkning. Samt kryddor till stundande pepparkaksdegar.

Imorgon går turen till Hadeland glassverk, där det har tillverkats glas sedan 1762 och är ett av Norges största turistattraktioner. Det utlovas bland annat förjulsaktiviteter för barn.

Ha en mysig lördagkväll!

/C

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar