måndag 19 december 2011

Luckan bjuder på...

...julgodis! Ren och skär lycka. Något som både är roligt att laga OCH äta (med betoning på det sista förstås). Vi tänker som vanligt laga eget julgodis dagen före julafton. Hos oss är det smart att inte laga det för många dagar före jul, då är det stor risk att skafferiet är tomt när julaftonsmorgonen ljusnar.
En av våra favoriter är chokladtryffel, ett italienskt recept som egentligen heter tartufini extrafondenti. Här kommer receptet:

Ingredienser till ca 26 chokladtryfflar.

  • 350 gr mörk blockchoklad av bra kvalitet (minst 70% kakao)
  • 2,5 dl grädde
  • 50 gr smör
  • 20 gr kakao
  • 2 msk rom (kan uteslutas)
  1. Dela 250 gr blockchoklad i små bitar.
  2. Låt grädden koka upp i en liten gryta. Tillsätt smöret och låt sjuda tills smöret smält.
  3. Ta av grytan från spisen och lägg i chokladbitarna, rör tills chokladen smält och smeten är jämn. Tillsätt eventuellt 2 msk rom och blanda väl. Häll smeten i en tättslutande burk och låt stelna i kylen i ca 4 timmar. Viktigt att stänga burken väl, choklad tar lätt smak av andra matvaror i kylen.
  4. Rulla små chokladkulor (lite större än körsbär). Kulorna ska var lite ojämna då dom ska likna små tryffelsvampar.
  5. Smält resten av blockchoklad i en mikrovågsugn eller a bagno maria (lägg chokladen i en liten gryta, ställ den lilla grytan i en större gryta med vatten i och värm tills chokladen smälter). Doppa kulorna i chokladen med hjälp av en gaffel och låt överflödig choklad rinna av. Rulla genast chokladkulorna i kakaon och lägg dom i en tättslutande burk och låt stelna i kylen.Hämtad från www.receptsamling.com

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar