En av våra favoriter är chokladtryffel, ett italienskt recept som egentligen heter tartufini extrafondenti. Här kommer receptet:
Ingredienser till ca 26 chokladtryfflar.
- 350 gr mörk blockchoklad av bra kvalitet (minst 70% kakao)
- 2,5 dl grädde
- 50 gr smör
- 20 gr kakao
- 2 msk rom (kan uteslutas)
- Dela 250 gr blockchoklad i små bitar.
- Låt grädden koka upp i en liten gryta. Tillsätt smöret och låt sjuda tills smöret smält.
- Ta av grytan från spisen och lägg i chokladbitarna, rör tills chokladen smält och smeten är jämn. Tillsätt eventuellt 2 msk rom och blanda väl. Häll smeten i en tättslutande burk och låt stelna i kylen i ca 4 timmar. Viktigt att stänga burken väl, choklad tar lätt smak av andra matvaror i kylen.
- Rulla små chokladkulor (lite större än körsbär). Kulorna ska var lite ojämna då dom ska likna små tryffelsvampar.
- Smält resten av blockchoklad i en mikrovågsugn eller a bagno maria (lägg chokladen i en liten gryta, ställ den lilla grytan i en större gryta med vatten i och värm tills chokladen smälter). Doppa kulorna i chokladen med hjälp av en gaffel och låt överflödig choklad rinna av. Rulla genast chokladkulorna i kakaon och lägg dom i en tättslutande burk och låt stelna i kylen.
Hämtad från www.receptsamling.com
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar