Men det var ju inte snön jag egentligen tänkte skriva om. Fast visst är det härligt med vitt i träden. Nu kan julen komma!
Vi har testat den tidigare omtalade inköpta IKEA pepparkaksdegen. Resultatet blev sisådär. Den var mjuk och väldigt lätt att kavla ut, men pepparkakorna blev i överkant knapriga och inte sådär supergoda. Det kan såklart bero på flera faktorer:
a) att vår billiga ugn från Elkjöp håller på att säga upp kontraktet och har börjat grädda ojämnt.
b) att min lilla hjälpreda lyckades blanda i ganska mycket extra mjöl som gjorde degen mera torr.
c) att vi hade kavlat ut degen ganska ojämnt så att de tunna bitarna blev fort brända
d) att vi hade dem för länge i ugnen.
Jag väljer att tro att det är degen det är fel på.
Men degen var god tyckte T. Och en ny köksfläkt blev monterad i bakgrunden. "Montören" tyckte kanske att pepparkaksbagarna var lite i vägen... |
Älgen var en favoritfigur. |
Mjöl är också kul att sprida ut överallt så snabbt som möjligt. |
1 ägg
140 g socker (ca 1,75 dl)
2 msk sirap
140 g smält smör
1 tsk nejlika
1 tsk kanel
1/2-1 tsk kardemumma
1 tsk soda
4,5 dl vetemjöl.
Vispa ägg, socker och sirap. Tillsätt smält smör och kryddor. Blanda mjöl och soda, tillsätt dem i smeten. Rör om bra. Jag brukar låta degen stå i kylskåp över natten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar