måndag 10 november 2014

Läckraste tipset till nyårsfesten (eller varför inte redan till julhelgen?)

Den här kakan är en vinnare, oavsett vilket tillfälle den kommer på bordet. Jag har nu bakat den 3 gånger och den har lyckats varje gång. Farsdagen till ära svepade jag och 5-åringen i hop den. Nämnas bör att kakbottnen är enkel att laga. Fyllningen kräver lite koncentration och glasyren kommer nästan av sej själv.

Chokladkaksreceptet har jag hämtat från Passion 4 baking. Receptet är på norska, något som de flesta säkert behärskar mer eller mindre, men några ingredienser kan kanske vara lite tricky att klura ut, så därför bestämde jag mej för att översätta det.

Två maffiga kakbottnar, samt fyllning. Kakan blev väldigt hög pga att vi använde små kakformar.

Färdig dekorerad med glasyr och strössel.


Chokladkaksbotten (2 stk):

  • 450 g socker
  • 225 g vetemjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 1 ½ tsk bikarbonat
  • 90 g kakao
  • 2 ägg
  • 125 ml vegetabilisk olja
  • 225 ml gräddfil
  • 2 tsk vaniljextrakt
  • 250 ml starkt kaffe

Förvärm ugnen till 180 °C. Använd två formar på 20 cm i diameter, med löstagbar kant, som du lägger bakplåtspapper i. Eventuellt kan du ännun smörja med matfett också, bade under och ovanpå pappret (enligt passion 4 baking). Jag smörjde bara på pappret.

Häll socker, mjöl, bakpulver, bikarbonat och kakao i en stor skål. Bland det lätt, tilsätt så äggen, olja, gräddfil, vaniljextrakt och kaffe. Vispa det i 2 minuter till. Fördela smeten i de två formarna och grädda detta på mittersta nivå i 30–35 minuter. Låt kakbottnarna svalna helt.
Lag Omygosh karamellsås (recept under). Jag brukar laga ett halvt recept av karamellsåsen, men vill du ha tjockt med fyllning lagar du hel. Låt den stelna till något före du heller den över den första kakbottnen. Bred sedan Dark Chocolate Cheese Frosting över hela kakan och spritsa eventuellt resterande frostingen. 
 
Caramel sås

  • 225 g socker
  • 65 ml vatten
  • 85 ml grädde
  • 1 tsk vaniljeextrakt
  • 70 g osaltat smör

Häll vatten och socker i en kastrull, låt den stå på kokplattan på medelvärme och rör tills du ser att sockeret har lösts upp. Skruv upp till högsta temperatur. Nu ska du inte röra mer i det. Ta kastrullen av plattan när du ser att blandningen har fått en fin karamellfärg. Tillsätt grädde, var på din vakt här, det kan bubbla upp när du häller i grädden. Tillsätt vaniljextrakt och sedan smöret. Sätt kastrullen tilbaka på kokplattan och rör tills smöret är helt smältat och blandningen inte längre bubblar. Kyl ner såsen före du har den på kakan. Den kan också stå i kylskåp tills den ska användas.
 
 
Dark Chocolate Cheese Frosting
  • 400 g choklad
  • 350 g smör, rumstempererat
  • 100 g  florsocker
  • 25 g kakaopulver
  • ½ dl kokande varmt vatten
  • 1 pk philadelphiaost med chokladsmak, rumstempererat
Smält chokladen. Avkyl helt och sätt det till sidan så länge. Blanda smör och florsocker helt fluffigt. Bland kakaopulver och vatten. Tillsätt avkyld choklad, kakaoblandning och philadelphiaost. Vispa det snabbt fluffigt. 
 
Lycka till och njuuuut!
 
Läckert.
 
 
/C
 
 

2 kommentarer:

  1. I viken butik hittade ni de fina Marimekko servetterna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Butiken heter Minimani. Granmönstret fanns i Marimekkos julkollektion 2013 så det kan tyvärr hända att servetterna inte tillverkas längre och att man måste ha lite tur för att lyckas hitta dem i någon affär. Tyget med samma mönster kan man fortfarande köpa i Marimekkos webbshop!

      Radera