måndag 23 december 2013

Lucka 23 - hemlagad granola





Tjugotredje luckan redan. Jag kan knappt fatta att det faktiskt är julafton imorgon! Som vi har väntat och förberett (och bloggat) inför detta. Allt är inte tipptopp, städningen är gjord lite halvhjärtat, men när min älskade röda julmatta landade på golvet igår infann sig lugnet ändå. Det blir jul i år också fastän det finns ett lager med damm på hyllan och det är ett kaos av saker i lådor och skåp. 

Som jag skrev igår gjorde jag en julgåva till mina vänner: hemlagad granola. Den föll mig i smaken när jag provsmakade, så igår kväll gjorde jag mera granola som husets julfirare ska få njuta av exempelvis som frukost. Jättegott med yoghurt!



Receptet finns i Jens Linders och Johanna Westmans bok December.

Julens granola
Cirka 1 ½ liter

1 dl sötmandel
1 dl pekannötter
8 dl havregryn
1 dl pumpakärnor
1 dl kokosflingor
1 msk malen kanel
½ msk malen ingefära
2 msk råsocker
1 ½ dl (färskpressad) äppeljuice
½ dl solrosolja
1 dl torkade tranbär

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Hacka mandeln och nötterna grovt och blanda dem med havregryn, pumpakärnor, kokosflingor, kanel och ingefära i en stor bunke. Tillsätt sockret och rör om.
3. Blanda äppeljuice och solrosolja och häll det i bunken. Blanda allting ordentligt med händerna och krama in vätskan.
4. Bred ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i 25-30 minuter. Ta ut plåten och rör om då och då så att granolan inte blir bränd.
5. Låt granolan svalna innan du blandar i torkade tranbär och häller upp i en lufttät glasburk.

/E

2 kommentarer:

  1. Tack för en trevlig julblogg! Det har varit roligt att "öppna" en lucka varje dag och få julstämning. Önskar dig C och familjen en riktigt skön jul! Önskar Jannica (Esbo, Vasa)

    SvaraRadera
  2. Tack för det Jannica och tack det samma!

    SvaraRadera