söndag 1 december 2013

Första luckan


Årets första lucka. Första december 2013. Dessutom första advent. Det har blivit en tradition att vi varje år har en slags bloggjulkalender. I år har vi igen ny design på "luckorna". Det är bloggsyster E som står för designen och det tycker jag att hon förtjänar lite extra beröm för, well done och klapp på axeln! ;)

I år bjuder vi på pyssel-, baknings- och andra tips inför julen i luckorna. Det är absolut inte för sent att börja pyssla till jul ännu, trots att vi julfanatiker har varit igång med pyssel och annat redan en tid. Det är ju nu i december man ska ta sej tid till mys&pyssel i lugnt tempo, ensam eller tillsammans med barnen, eller varför inte bjuda in andra barnfamiljer eller väninnegänget.

I år har vi pysslat av kottar. Det var ett "fler-stegs-pyssel", vi har alltså pysslat i flera etapper. Barn kan delta men bör nog vara 5+ om de ska klara detta själv. För en 4-åring var det ganska tålamodsprövande.

Eftersom snön låter vänta på sej i många delar av Norden, så är det fortfarande fullt möjligt att få tag på kottar ute. Vi doppade kottarna i vit målfärg (inköpt på Panduro) som vi hällde ut på tidningspapper. Eller egentligen blev det till att vi rullade kottarna i färgen. Smart att ha plasthandskar på sej. Det hade inte vi, så vi hittade i all hast fryspåsar som vi virade runt handen. Efter det fick kottarna stå och torka till nästa dag.
Vi hade tänkt att laga dem lite silverglittriga också, men vi orkade inte med så många av dem. När kottarna torkat kan man fint använda glitterlim att beströ dem med. Alternativt kan man strö glitter över dem innan de hinner torka.

Kottarna kan sedan användas till mycket,  bara fantasin som sätter gränser. Vi har hängt upp några i snören i en gardinstång, fler på band och en och en. Också utmärkt som julgranspynt.De kan också läggas i en glasburk/skål eller som prydnad i ljusstake/mossa/blomsterarrangemang. Jag prövade mej också på att placera dem på ett ljusfat runt stora kubbljus, men kom fram till att det kan bli ganska brandfarligt. Så don`t try that at home!!

Lycka till!

/C

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar