söndag 8 december 2013

Åttonde luckan


Dagens tips är ätbart. Vi provbakade i dag och det blev bara såååå fantastiskt gott. Smaker som gifter sej och passar min mun helt perfekt. 4-åringen tyckte det smakade lite "ovant" efter första biten, men ville ha mer senare ikväll, så det var alltså gott iallafall när man blir van. Det här receptet på Saffranskladdkaka med mandelmassa och vitchoklad har figurerat på flera andra julbloggar i höst/vinter och vi bestämde oss för att prova på det för att det låter intressant. Kladdkaka är ju alltid gott.
 
Vi hittade receptet på en annan julblogg, nämligen Amandas jul. Men vi kopierar in det också här, alltid roligt att ha "dokumentation" till nästa år på vad man har testat och vad vi tyckte om det.  
 
Ingredienser:
 
125 g smör
100 g vit choklad
0,5 g saffran (1 påse)
2 1/2 dl strösocker
1 ½ dl riven mandelmassa
2 dl vetemjöl
3 ägg
2 msk vaniljsocker
1/4 tsk salt
 
Gör såhär:
 
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en form med löstagbar kant (jag lägger alltid bakplåtspapper under i formen, så är det enkelt att flytta över kakan till ett fat sedan).
Smält smöret i en kastrull på svag värme. Bryt sedan chokladen i mindre bitar och låt den smälta i smöret. Häll i saffran och ställ kastrullen åt sidan.
Blanda ihop alla torra ingredienser, tillsätt sedan smörblandningen och till sist äggen. Rör till en fin smet. Häll smeten i formen och grädda i ungefär 30-35 minuter i mitten av ugnen.
 
 
River mandelmassa.
 
Den färdiga kakan, dekorerad med gran-strössel i rött och grönt.

Namm!!
 /C
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar