onsdag 16 oktober 2013

"Har du bakat pepparkakor?"

..sa 4-åringen när hon kom hem från dagis en dag. "Har du bakat muffins?", fortsatte hon. Hon har världens bästa luktsinne alltså. Jag hade bakat muffins och med pepparkakskryddor i. Hur hon kan komma ihåg hur det doftar i huset när man har bakat pepparkakor imponerar mej, det är ju trots allt 1 år sedan vi gjort det sist.

Jag tänkte här bjuda på receptet till spök-muffinsen jag visade bild på i förra inlägget. De passar ju som sagt utmärkt till Halloween, som är om 2 veckor. Men de är också väldigt juliga och med annan dekoration på än den vita sockermassan, så kan de vara fina till december-fika.

Receptet har jag hämtat från en norsk bok som heter Cupcakes - Livet er bedre med en cupcake.

Ingredienser till 6 cupcakes:

85 g mjukt smör
85 g mörk muscovadosocker (1 dl)
1 msk mörk sirap
2 stora ägg, sammanvispade
140 g vetemjöl (2,1 dl)
2 tsk blandning av mald kanel, muskat och nejlika
3/4 tsk bikarbonat

Smörkräm

85 g mjukt, osaltat smör
1 msk dulce de leche (i Norge finns också ett bredbart pålegg på burk som heter HaPå)
175 g florsocker (5,4 dl)

Till dekorering

350 g vit sockerpasta
florsocker (att kavla ut på)
tub med svart "skriv-glasyr"

Ugnen på 180 grader. 12 muffinsformar och 6 minimuffinsformar.
Vispa smör, muscovadosocker och sirap lätt och luftigt. Vispa gradvis i äggen. Sikta i mjöl, kryddor och bikarbonat och vänd försiktigt ned det med en sked.
Ha smeten i pappersformarna. Grädda minimuffinsen 10-12 minuter och de stora cupcaken i 15-20 minuter. Avkyl dem.

Vispa smör och dulce de leche i 2-3 minuter tills det blir ljust och krämigt. Sikta gradvis i florsocker och vispa till hal konsistens.

För att montera spökena tar du bort pappersformarna av hälften av cupcaksen och av alla minimuffins. Jämna ut ytan på muffinsen vid behov. Smörj ett lager med smörkräm på resten av cupcaksen. Sett en upp&nedvänd cupcake och en upp&nedvänd minimuffins på varje cupcake. Och smörj smörkräm över hela "stapeln" (så att sockermassan fastnar bättre sen och cupcaken inte blir så torr). Kyl ned i kylskåp 30 minuter.

Rulla 50 g av den vita sockermassan till 6 små kulor. Sett en på toppen av varje cupcakestapel. Fördela resten av sockermassan i 6 bitar och kavla ut varje del på ett bakbord som har strötts med florsocker. Cirklar på cirka 14 cm i diameter och cirka 3 mm tjocka. (gör ingenting om de inte blir så runda,  "spök-lakanet" kan ju fladdra lite...). Täck över cupcaken med cirkeln. Rita mun och ögon med den svarta glasyrpennan.

Färdiga spöken.


Så ser cupcaken ut när den är färdig och uppskärd på mitten (jag och 4-åringen delade på en). Det blev lite mäktigt med så höga torn. 2 muffins hade räckt bra till.


 
Det är hääärligt när man får lite juldoft i huset trots att man inte har tjuvstartat med pepparkaksbak, det tycker jag är ALLT för tidigt ännu.

Lycka till med bakningen!

/C

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar