söndag 23 december 2012

Lucka nummer 23

Det blev ett pepparkakshus till sist. Degen låg länge och väntade i kylskåpet, men till slut föll valet på att i år pröva mej på att laga en pagod. Modellen har jag hämtat från denna fantastiska sida: http://hem.bredband.net/merjul/

Jag brukar alltid först klippa ut modelldelarna i papper och så göra samma delar i papp. När man tar ut delarna ur ugnen och de har flytit ut och tappat formen lite, är det viktigt att vara snabb med att lägga modellen på pepparkaksdelen och skära runt den. Då är det bättre att ha en modell i papp så man inte bränner fingrarna. Den här gången var det extra knepigt att forma delarna. Pagodens tak skulle nämligen ha böjda takplattor. Så de måste böjas efter att de tagits ut ur ugnen. Efter tips från "julälskarna" som lagat modellen, lade jag den ännu mjuka pepparkaksdelen på en färdigt böjd pappdel och lät den ligga där och svalna. Det fungerade ganska bra.


Så blev takdelen böjd.
Att klistra ihop huset var också lite knepigt. Takdelarna verkade hela tiden for stora och lutningen likaså. Så huset er definitivt inte lika vacker från baksidan som framsidan. Men så är det väl hos många av oss: skräpet, gräsklipparen, komposten etc. blir gömt bakom huset.. :)

3-åringen fick vara med och dekorera huset. Det var kul!


En pagod i 3 våningar.Taket uppifrån sett.


Så såg pagoden ut när bara 1 våning var klar.
 /C

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar