tisdag 11 december 2012

Lucka nummer 11


Dags att börja förbereda sig för Lucia-firandet, som är redan i övermorgon. Vi har redan bakat lussekatter i helgen och faktiskt lyckast göra slut på alla bullar också. Något av ett mysterium verkligen. En del togs med till helgens juletre-fest på dagiset, en påse kom med till gårdagens juleseminar på jobbet, men den sista påsen: VAR är den? Det är det ingen som vet, verkar det som...Måndagkväll tog systrarna varsin bulle ur en påse med ett antal bullar i. Nästa morgon är den påsen spårlöst försvunnen. Mannen i huset svär på att han inte har varken tagit med den till jobbet eller ätit upp den (någon tom påse är heller inte att finna i någonstans..har faktiskt gått så långt att jag har kollat i skräppåsen i köket...). Harn har heller inte något stort kak- och bullemonster, så det verkar osannolikt att han är skyldig. 3-åringen har sovit, så hon är så gott som oskyldig, men hon tror däremot stenhårt på att det är spökena från årets svenska julkalender Mysteriet på Greveholm som har tagit dem på natten. Hon hävdar t.o.m. att hon har hört ljud från köket på natten...Att bilnyckeln vår dessutom försvann i helgen och inte upphittats trots att vi nästan vänt upp&ned på huset, gör ju att det hela blir ännu mer mystiskt. Dessutom kunde 3-åringens vinterskor inte hittas när vi skulle hem från dagis på fredag..Men de blev upphittade idag. Det var ett annat barn som hade tagit med sej fel skor hem på fredag. Slutsats: fallet är fortfarande olöst...

Men annars är vi nästan klara för Lucia. Det är firande på dagiset från kl.7.15. Lucia-klänningen måste dock fållas upp lite grann, eftersom mor i huset har köpt fel storlek. Glitter och tärneljus är inhandlade. Det skulle vara mysigt att någon gång komma sej på tidig lucia-konsert i kyrkan, t.ex. i svenska kyrkan i Oslo men det kolliderar med dagisets firande, så det blir inte i år heller. 

Receptet på lussekatter, som vi använt oss av i flera år nu, är hämtat från recepten.se och kommer här:

Ingredienser:

Saffransdeg:
• 50 g (1 pkt) jäst för söta degar
• 150 g smör eller 150 g margarin
• 5 dl mjölk
• 1 burk à 250 g kesella (valfri fetthalt)
• 1 st ägg
• 1 g (2 frp à 0.5 g) saffran
• 0.5 tsk salt
• 1.5-3 dl strösocker
• ca 17 dl vetemjöl

Pensling:
• 1 st ägg

Garnering:
• ca 1 dl russin

Gör så här:
1. Smula ner jästen i en degbunke.
2. Smält matfettet (d.v.s. smöret eller margarinet) i en kastrull. Häll i mjölken, rör om och värm till 37 °C (fingervarmt).
3. Häll en del av degspadet (d.v.s. mjölken och det smälta matfettet) över jästen och rör tills den är upplöst.
4. Tillsätt resten av degspadet, kesella, ägg, saffran, socker och salt. Arbeta därefter med maskin eller för hand in det mesta av mjölet så att degen släpper bunkens kanter och är smidig. Täck bunken med en bakhandduk och låt jäsa ca 30 min.
5. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda den slät och blank. Dela den i 5 delar. Baka sedan ut 10 lussekatter av varje del, genom att rulla ut varje liten del till ca 20 cm och därefter forma till en lussekatt. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck i russin ordentligt. Låt jäsa under bakhandduk till dubbel storlek 20-30 minuter.
6. Pensla brödet med uppvispat ägg.
7. Grädda lussekatterna mitt i ugnen 225 °C i ca 8 minuter. (I varmluftsugn 225°C i ca 8-10 minuter.)
8. Låt svalna under bakduk. Förvara i plastpåse eller frys in.


/C

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar