måndag 29 november 2010

Baka, baka..litet hus (eller större)

Hej alla ivriga bloggläsare och sockerbagare!
Nu är det inte många dagar kvar till jul och oj, vad mycket som ska göras innandess. Känner du stressen komma krypande på? Inge panik, relax, det är gott om tid att göra allt det roliga man har lust med. Det gäller bara att börja i tid och framförallt ordet med stor P: Planera. Gör en lista på det du absolut måste och inte på något vis kan undvara, så lagar du en veckoplan där du lägger in aktiviteter i logisk ordningsföljd (det vill säga att det är kanske inte så smart att ta in julgranen imorgon eller skala potatisen till julaftonsmiddagen redan den 5.12...). Så använd lite tid på att faktist planera och bestäm dej för att denna december ska inte bli så stressig som tidigare. Det är nu det ska vara KUL, mysigt och en njutning. Man gör det man vill. punkt.

Något som jag personligen alltid vill inför jul är att baka pepparkakor och naturligtvis ett pepparkakshus! Det har blivit en viktig tradition att laga en ny modell varje år. Inspiration och modeller har jag hämtat från en fantastisk internetsida, nämligen här.
Så nu till den riktigt stora frågan denna tid på året: VAD SKA VI BAKA FÖR PEPPARKAKSHUS I ÅR?
Det skulle vara spännande att rita en egen modell, men det vet jag inte om det blir tid eller hjärnceller över till iår.

Genom åren har vi bakat en punschpaviljong, ett eiffeltorn, en väderkvarn och ett posthus. Ett par år har vi faktiskt haft paus från bakandet och två gånger har vi bakat punschpaviljong.

                                         En avskalad men hopklistrad version av 2007 års väderkvarn.

                                            Den färdiga väderkvarnen, som dock blev lite sned...

                                        Här är det ritningar och bakning på gång i december 2009.

                                           2009 blev det ett posthus; ett högt och smalt hus med
                                           många delar att hålla reda på. Något som vi hade lite
                                           problem med trots att vi var 3 bagare.

                                                     Det färdiga resultatet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar